Economie

Reforma economica a devenit transparenta international in Iulie 2002, acest lucru nefiind evidentiat si in media, se poate spune ca reformele economice au inceput la scurt timp dupa brusca prabusire a Uniunii Sovietice ce a avut loc in anul 1989, atunci cand RPDC a trebuit sa ajusteze pierderea schimburilor comerciale.

Experimentul timpuriu al economiei de piata a avut loc la putin timp in regiunea raului Tumen, unde,  in anul 1994 au fost puse bazele zonei economice de comert Rajin-Sonbong. Zona Tumen a fost re-vitalizată de către Forumul investitor Changchun in 2-4 septembrie 2005.

Necesitatea unei reforme economice este prezenta in toate documentele programatice ale Congresului al VII-lea si la 3rd Plenary Meeting of 7th C.C., WPK din 21 aprilie 2018, in care se pune accentul pe dezvoltarea economica a tarii alocand in acest sens sume importante din bugetul de stat.

Masurile de aducere a unui echilibru in piata Coreana prin climatul de investitii si relatii diplomatice au mers mana in mana din anul 1999.In prima jumatate a anului 2000 un numar de 45 de tari au stabilit relatii diplomatice cu RPDC aducand numarul total de relatii la 163.

RPDC a continuat experimentele de dezvoltare prin stabilirea Parcului Industrial Kaesong, acesta continuand sa se dezvolte si in prezent, fiind gazda a peste 150 de companii Sud Coreene stabilite in partea de nord a zonei demilitarizate.

 

Parcul Industrial Kaesong

Parcul Industrial Kaesong este operat în regiune, ca o dezvoltare economică si colaborare cu Coreea de Sud. Acesta este situat la zece kilometri (șase mile) nord de Zona Demilitarizată coreeana cu drum de acces direct și feroviar la Coreea de Sud și la o oră de Seul. Construcția a început în iunie 2003, iar în august 2003 Coreea de Nord și Coreea de Sud a ratificat planurile de impozitare și acordurile de contabilitate pentru a sprijini investițiile. Faza de construcție pilot a fost finalizată în iunie 2004, iar deschiderea a avut loc in decembrie 2004.